Sú všetky syry rovnako zdravé? Posvietili sme si na mliečne výrobky a ich prínos pre naše zdravie!

Sú všetky syry rovnako zdravé? Posvietili sme si na mliečne výrobky a ich prínos pre naše zdravie!

Odmalička nám je vštepované, že mliečne výrobky sú zdravé a že ich musíme jesť, ak chceme mať zdravé kosti a dostatok vápnika. Syry sú naozaj výživné a obohacujúce pre náš jedálniček, pretože okrem iného aj skvele chutia. Mali by ste však vedieť, kedy a koľko z ktorého môžete zjesť, aby bol prínosný aj pre vaše zdravie, nielen chuťové poháriky.

Sú všetky syry rovnako zdravé? Posvietili sme si na mliečne výrobky a ich prínos pre naše zdravie!
(zdroj: unsplash.com)

Päťdesiat gramov je maximum

Pri syroch by sme sa mali držať zásady, že menej je niekedy viac. Porcia syra v jedle by nikdy nemala byť väčšia ako 50 gramov, nech ide o akýkoľvek druh. Možno sa vám to zdá ako porcia pre vrabca, no vaše telo zo syra v takomto množstve dostane úplne všetko, čo potrebuje. Navyše syr dokáže obohatiť ľahšie jedlo (napríklad šalát alebo inak upravenú zeleninu) natoľko, že vás zasýti na oveľa dlhší čas. Do jedálnička sa z nutričného hľadiska určite oplatí zaradiť parmezán. Tento syr, ktorý miluje celá planéta a domov má, ako inak, v Taliansku, kde naň nedajú dopustiť ani v jednej reštaurácii. Parmezán obsahuje veľa vápnika, fosforu a ako iné tvrdé syry, aj nadpriemer bielkovín a podpriemer tukov.

Plesnivý syr nie je pre každého

A čo obľúbená mozzarella? Či už v šaláte Caprese, alebo na cestovinách, mozzarella je jednoducho láska. Nemá výraznú chuť, neobsahuje toľko sodíka, čo z nej robí veľmi zdravú kráľovnú syrov. Pozor, mozzarella je veľmi bohatá na vápnik, takže sa ju rozhodne oplatí konzumovať častejšie. S týmto syrom nešliapnete vedľa ani pri polievkach či omáčkach. Pozor by ste si však mali dať pri konzumácii plesňového syra. Niekto by ho v živote nedal do úst, niekto je na ňom doslova závislý. Plesňový syr môže byť vynikajúcou pochúťkou, ba priam až delikatesou vhodnou do šalátov, omáčok alebo len tak k vínku. No okrem vápnika obsahuje aj viac sodíka, takže by ste si na to pri nadmernej konzumácii mali dať pozor. Sem-tam vám však len dopomôže k lepšiemu zdraviu, pretože obsahuje veľa dobrých živín.

Kravský, alebo kozí?

Hrudkovitý syr v malom tégliku, to je cottage cheese. Cottage sa dá jesť naslano aj nasladko a jeho výhodou je vysoký podiel bielkovín a malý podiel tukov, nie je ani príliš kalorický. Asi preto ho často konzumujú aj ľudia pracujúci na svojej štíhlej línii alebo posilňujúci svaly. Cottage cheese sa hodí ku všetkému najmä pre svoju neutrálnu chuť. Dávajte si však pozor, koľko sodíka obsahuje cottage, ktorý kupujete. Podobnú konzistenciu ako cottage má aj talianska ricotta. Je skvelá do pečenia aj varenia, a to najmä pre svoju rozmanitú chuť. Má krémovú textúru a je bohatým zdrojom vápnika, selénia a fosforu a poskytne vášmu telu aj veľa bielkovín. Ricottu si môžete vychutnať len tak s ovocím, alebo ju pridajte do rannej omelety či omáčky na špagety. A na záver ešte čoraz obľúbenejší kozí syr. Má prirodzene menej laktózy ako kravské syry, preto je pre mnohých ľudí dokonca aj lepšie stráviteľný. Obsahuje veľa bielkovín, ale aj dôležitých minerálov, ako je horčík či selénium a je aj prirodzeným zdrojom probiotík, ktoré teraz často vyhľadávame. Hodí sa na šaláty s orechmi, rukolou a s repou a vynikajúci je aj do pomazánok.